Alcoholverslaving

Mensen drinken al alcohol sinds het begin der tijden. We associëren alcohol met gezelligheid en feest. We zien het ook als een manier om te ontspannen na een stressvolle dag of als een middel om verdriet tijdelijk te vergeten. Alcoholgebruik is alom aanwezig en geaccepteerd in onze samenleving. Het overgrote deel van de volwassenen in Nederland drinkt regelmatig een glaasje. Maar een drankje voor de gezelligheid kan geleidelijk overgaan in frequenter gebruik en uiteindelijk leiden tot geestelijke en lichamelijke afhankelijkheid.

Karin kampt met een alcoholverslaving

“Toen ik eenmaal hulp zocht en stopte met drinken zag ik hoezeer alcohol mijn leven en mijn geluk op een negatieve manier beïnvloed heeft.”

Wanneer ben je alcoholverslaafd?

Alcoholverslaving is de meest voorkomende vorm van verslaving en het komt in alle lagen van de bevolking voor. Maar waarom kan de één prima maat houden en raakt de ander verslaafd? Verschillende factoren kunnen bijdragen aan het ontstaan van verslaving. Denk aan genetische aanleg, opvoeding, omgevingsfactoren en persoonlijke problematiek zoals depressie. Het gaat vaak zo geleidelijk dat het lange tijd onopgemerkt blijft. Waar ligt dan de grens tussen af en toe te diep in het glaasje kijken en verslaving? Meer dan 1 of 2 glazen alcohol per dag en minder dan twee dagen per week niet drinken wordt in feite al gezien als te veel en problematisch. Echter hoeft er dan nog niet direct sprake te zijn van verslaving. Maar op het moment dat je langere tijd te veel drinkt, de controle over het drinken kwijtraakt en alcoholgebruik je leven begint te beheersen kan er sprake zijn van een drankprobleem of alcoholisme.

Herken je dit?

Als je jezelf herkent in één of meer van deze punten dan is je alcoholgebruik problematisch en is het verstandig om hulp te zoeken. Bij Serenity kun je altijd terecht voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Doe de test!

Ben je benieuwd hoe het gesteld is met jouw alcohol-gebruik? Doe de zelftest! 

De lichamelijke gevolgen van alcoholmisbruik

Alcohol is slecht voor je lijf en je algehele gezondheid. Op de korte termijn zorgt het voor ontwenningsverschijnselen als slecht slapen, zweten en de welbekende kater met braken, misselijkheid, hoofdpijn en vermoeidheid tot gevolg. Langdurig alcoholgebruik kan voor ernstige lichamelijke problemen zorgen zoals overgewicht en schade aan de lever, maagwand, hart en bloedvaten. Je hebt een grotere kans op het krijgen van mond-, keel-, slokdarm-, borst-, lever- of darmkanker. Het zorgt voor verminderde vruchtbaarheid bij zowel mannen als vrouwen. Daarnaast heeft het effect op de hersenen en cognitieve functies. Je kunt last krijgen van geheugenverlies, hallucinaties, psychoses en de ziekte van Korsakov.

Group 690

De sociaalmaatschappelijke gevolgen van langdurig alcoholmisbruik

Een alcoholverslaving in stand houden kost veel tijd en energie. Die energie kun je vervolgens niet meer steken in andere zaken die belangrijk zijn in je leven. Je gaat afspraken uit de weg waardoor je relatie en je vriendschappen onder druk komen te staan. Je komt vaak te laat op je werk of studie en je kunt niet meer op je normale niveau presteren. Langzaam raak je steeds geïsoleerder. Alcoholgebruik is niet meer een bijzaak in je leven maar wordt de hoofdzaak. Je voelt je steeds eenzamer, verwaarloost jezelf en je uiterlijk en je bereikt je doelen niet meer. Uiteindelijk raak je de controle helemaal kwijt.

Hulp bij alcoholverslaving

Alcoholverslaving ontwricht je leven en heeft ernstige gevolgen voor je gezondheid. Maar het is absoluut mogelijk om de verslaving te overwinnen en de regie op je leven weer terug te krijgen! Accepteren en erkennen dat je verslaafd bent en hulp zoeken vergt veel kracht en moed. Het is de eerste stap op weg naar herstel. En je staat er niet alleen voor! Ons team van professionals staat voor je klaar om je helpen. We zetten onze expertise in om samen met jou een behandelprogramma op te stellen dat is afgestemd op jou specifieke problematiek.

Behandeling groepstherapie
Hulp bij verslaving

Onze unieke behandelmethode

Ons gepassioneerde, multidisciplinaire team van professionals en ervaringsdeskundigen begeleidt jou op de weg naar blijvend herstel. Wij zijn van mening dat verslaving vaak gepaard gaat met andere problematiek zoals depressie, angst, ADHD of trauma. Daarom bieden we een geïntegreerd programma waarin we niet alleen de verslaving aanpakken maar ook naar de onderliggende oorzaken kijken. Met onze persoonlijke aanpak in een kleinschalige setting helpen wij jou om weer grip op je leven te krijgen.

Aanmeldprocedure

Aanmelden

1

Aanmelden kan online via het contactformulier of telefonisch – 043-2045003. Ons team staat voor je klaar.



Lees meer

Intake

2

Tijdens het intakegesprek brengen we jouw problematiek in kaart en stellen we vast of een behandeling bij Serenity bij jou past.

Lees meer

Behandelplan

3

Met jouw specifieke situatie en behoeftes als uitgangspunt stellen we een behandelplan op maat samen.


Lees meer

Start

4

Krijg weer grip op je leven door zelfdestructieve patronen te doorbreken en afscheid te nemen van je verslaving.


Lees meer

cropped Logo cirkels los lichtblauw

Aanmeldformulier