Dry January is voorbij.. En dan?

Vrienden drinken thee

Dry January zit er weer op! Heb jij meegedaan en voel je je lekkerder in je vel? Dat kan kloppen, want waarschijnlijk slaap je beter, voel je je energieker, is je concentratie verbeterd en ben je mentaal stabieler. Je bent minder tijd kwijt aan het herstellen van je kater en je hebt meer tijd én energie om te werken aan persoonlijke of professionele doelen. Kortom, een maand lang geen alcohol drinken levert veel voordelen op voor je fysieke en mentale gezondheid, productiviteit, sociaal leven én, niet onbelangrijk, waarschijnlijk merk je het ook in je portemonnee.

Fijn al die voordelen, maar misschien gaat het je wat ver om nooit meer een druppel te drinken. Hoe kun je er nou voor zorgen dat je wel af en toe van een glaasje kunt genieten zónder dat je in gedrag vervalt waarbij je alcoholgebruik je welzijn in de weg staat? We geven je zeven tips om bewuster om te gaan met alcohol:

7 tips om bewuster om te gaan met alcohol:

  1. Bepaal je persoonlijke grenzen. Een maand niet drinken helpt je bij het bewustworden van de rol die alcohol in je leven speelt. Als je weer gaat drinken is het belangrijk om voor jezelf vast te stellen op welke manier je dit kunt doen zodat het voor jou verantwoord is en prettig voelt. Bedenk hierbij hoe vaak je drinkt, hoeveel je drinkt en hoe het drinken je dagelijkse activiteiten beïnvloedt.
  2. Stel jezelf realistische doelen. Als je besluit minder te drinken, stel jezelf dan realistische doelen en maak een plan hoe je ze kunt bereiken. Stel jezelf bijvoorbeeld het doel om een aantal dagen per week alcoholvrij te zijn of beperk je alcoholgebruik tot maximaal twee drankjes per gelegenheid. Spreek van tevoren met jezelf af hoeveel, hoe vaak en wanneer je drinkt.
  3. Vermijd uitlokkende situaties. Probeer situaties te vermijden waarin je geneigd bent om te veel te drinken. Misschien merk je dat er op sommige feestjes veel gedronken wordt en dat je het dan moeilijk vindt om maat te houden.
  4. Zoek alternatieven. Ontdek nieuwe manieren om te ontspannen en te genieten zoals sporten, lezen, koken, of sociale activiteiten waarbij je niet drinkt. Vind een alcoholvrij drankje waar je net zo van kan genieten als van een glas alcohol.
  5. Wees dankbaar voor de voordelen van minder drinken. Blijf jezelf eraan herinneren waarom je minder drinkt, zoals beter slapen, meer energie, een betere gezondheid, minder kans op vervelende kater en meer tijd en geld besparen.
  6. Wees niet te hard voor jezelf. Het is belangrijk om jezelf enige ruimte te geven en niet te hard voor jezelf te zijn als je af en toe te veel drinkt. Probeer niet meteen op te geven als je een keer uit de band bent gesprongen en blijf je doelen en de voordelen van minder drinken  voor ogen zien.
  7. Zoek steun. Praten met vrienden of familie over je doelen en uitdagingen kan helpen je verantwoord alcoholgebruik op de rails te houden. Of beter nog, doe het samen met je partner of met je vrienden.


Merk je dat het je niet lukt om je aan je doelen te houden en dat je alcoholgebruik een negatief effect heeft op je leven en je welzijn. Trek dan aan de bel! Het zou kunnen dat je te maken hebt met alcoholverslaving en professionele hulp nodig hebt. Bij Serenity GGZ kun je altijd terecht voor vrijblijvend advies.

Verantwoord alcoholgebruik vereist bewustzijn, planning, en inzet. Blijf gericht op je doelen en focus op de positieve resultaten die je bereikt, zelfs als er tegenslagen zijn. Het veranderen van oude gewoonten is nooit gemakkelijk, maar na verloop van tijd wordt je nieuwe houding ten opzichte van alcoholgebruik steeds ‘normaler’ en zal het steeds minder moeite kosten. En goed nieuws: mocktails zijn helemaal hip! Probeer eens het onderstaande recept. Lekker, gewoon voor thuis of op een feestje!

Granaatappelsap mocktail

Ingrediënten voor 4 drankjes

  • 2 el gembersiroop
  • 200 ml sinaasappelsap
  • 200 ml granaatappelsap
  • 120 ml tonic of bruiswater
  • 2 el granaatappelpitjes
  • 2 el blauwe bessen
  • 5 takjes verse munt
  • 1 handje cranberries (vers)

Materiaal

  • IJsblokjesvorm
Granaatappelsap cocktail

Zo maak je het:

  1. Begin een dag van te voren, zodat de ijsblokjes goed kunnen invriezen. Doe de rode besjes en granaatappelpitjes en eventueel wat blaadjes munt in een ijsblokvormpje. Schenk er water bij en vries in. Maak 12-16 ijsblokjes. 
  2. Meng het granaatappelsap met de sinaasappelsap. Vul de glazen met de ijsblokjes. Schep in elk glas een halve eetlepel gembersiroop en schenk het granaatappelsap mengsel erbij. Vul aan met de tonic.
  3. Rijg de cranberry’s aan een prikker.  Zet de prikker in het glas en garneer de alcoholvrije cocktail met wat extra munt en serveer direct.

Bron: uitpaulineskeuken.nl

Disclaimer: deze blog is bedoeld voor mensen die geen alcoholprobleem hebben maar wel bewuster willen omgaan met alcohol. Vermoed jij dat een een alcoholprobleem hebt? Zoek dan professionele hulp.

Ik zal jou niet vergeten, maar ook nooit meer mijn hand geven!
Door aandacht te hebben voor elkaar én suïcide bespreekbaar te maken, kunnen we suïcide helpen voorkomen.
Veel mensen drinken regelmatig alcohol. Maar wanneer slaat recreatief alcoholgebruik om in verslaving?
Groepstherapie niks voor jou? Wij leggen uit waarom het zo goed werkt bij de behandeling van verslaving
Rick zit in de zevende week van zijn behandeling en vertelt in zijn eigen woorden over zijn ervaringen tot nu toe.

Over Serenity

Serenity GGZ biedt behandeling aan volwassenen met een verslaving en aanverwante stoornissen zoals depressie, angststoornis en trauma. De behandeling wordt uitgevoerd door ons gepassioneerde multidisciplinaire team en wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

Wij zijn van mening dat een verslaving vaak gepaard gaat met andere problematiek en bieden daarom een geïntegreerd behandelprogramma waarin we niet alleen de verslaving aanpakken. We kijken gedurende de behandeling tevens naar diverse leefgebieden (zoals wonen, werken en financiën) en ondersteunen je graag met het aanpakken hiervan. Herstel kan immers pas plaatsvinden als je afscheid hebt kunnen nemen van zelfdestructieve gewoonten!

Hulp bij verslaving

Onze unieke behandelmethode

Ons gepassioneerde, multidisciplinaire team van professionals en ervaringsdeskundigen begeleidt jou op de weg naar blijvend herstel. Wij zijn van mening dat verslaving vaak gepaard gaat met andere problematiek zoals depressie, angst, ADHD of trauma. Daarom bieden we een geïntegreerd programma waarin we niet alleen de verslaving aanpakken maar ook naar de onderliggende oorzaken kijken. Met onze persoonlijke aanpak in een kleinschalige setting helpen wij jou om weer grip op je leven te krijgen.

Een behandeling bij Serenity is altijd maatwerk waarbij we niet alleen naar de verslaving kijken.

Lees meer

Samen met jou werken we toe naar blijvend herstel. Dàt is onze missie.

Lees meer

Onze cliënten geven de behandeling bij Serenity GGZ een gemiddeld cijfer van 9,1 

Lees meer

De behandeling wordt uitgevoerd door ons gepassioneerde en multidisciplinaire team.

Lees meer

Een behandeling bij Serenity wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering

Lees meer

Bij ons kun je meestal snel terecht voor een intakegesprek. Bekijk de actuele wachttijden.

Lees meer