Medicijnverslaving
Als je aan verslaving denkt, denk je niet zo snel aan een verslaving aan medicatie. Maar bij langdurig en verkeerd gebruik van bepaalde medicijnen kan zowel lichamelijke als geestelijke afhankelijkheid optreden. Steeds meer mensen in Nederland raken verslaafd aan medicijnen zoals pijnstillers of slaap- en kalmeringsmiddelen. Vaak gaat het heel geleidelijk en blijft een medicijnverslaving lange tijd onopgemerkt.
Herken je dit?
- Je neemt meer medicijnen dan je zelf wil.
- Je moet steeds meer medicijnen nemen om het effect te voelen.
- Je hebt meer medicijnen nodig dan de dosis die is voorgeschreven door een arts.
- Je kan niet goed functioneren zonder medicijnen.
- Je stopt veel energie in het verbergen van je medicijngebruik.
- Eerdere pogingen om je medicijngebruik te minderen zijn mislukt.
Als je jezelf herkent in één of meer van deze punten dan is je medicijngebruik problematisch en is het verstandig om hulp te zoeken. Bij Serenity kun je altijd terecht voor een vrijblijvend adviesgesprek.
Aan welke medicijnen kun je verslaafd raken?
Bij een medicijnverslaving gaat het vaak om opioïden of benzodiazepinen.
Pijnstillers als morfine, oxycodon, tramadol, fentanyl en buprenorfine vallen onder de opioïden. Bijna alle medicijnen die behoren tot de opioïden bevatten bestanddelen van ruwe opium. Opium is het ingedroogde melksap van de (opium)papaver. Opioïden remmen de pijngewaarwording vanuit het centrale zenuwstelsel. Een arts zal deze sterke pijnstillers in de laagst mogelijke dosis en voor een zo kort mogelijke periode voorschrijven. Gebruik je zware pijnstillers echter voor lange tijd en ga je steeds meer gebruiken dan kan het zijn dat er sprake is van verslaving.
Benzodiazepinen werken kalmerend en worden gebruikt door mensen met angstklachten en slapeloosheid. Diazepam (valium), lorazepam en oxazepam vallen onder deze groep medicijnen. Benzodiazepinen beïnvloeden de afgifte van dopamine in de hersenen. Dopamine is een stofje dat bijdraagt aan hoe gelukkig we ons voelen. Mensen die verslaafd zijn aan benzodiazepines zijn vaak niet meer in staat geluk te ervaren tenzij ze hoge doses van de medicijnen nemen. Abrupt stoppen met het gebruik van benzodiazepinen kan hevige ontwenningsverschijnselen veroorzaken.
Hulp bij medicijnverslaving
Niemand vraagt om een medicijnverslaving. Het kan moeilijk zijn om onder ogen te zien dat je verslaafd bent. De eerste stap is erkennen dat je hulp nodig hebt. Daarna sta je er niet alleen voor. Bij Serenity GGZ staat ons team van hoogopgeleide professionals en ervaringsdeskundigen voor je klaar om je te helpen de verslaving aan te pakken en om de onderliggende oorzaken te identificeren en te behandelen. Zo werken we samen toe naar duurzaam herstel en krijg je de regie over je leven weer terug
Wachttijden
Bij Serenity kun je meestal snel terecht voor een intakegesprek. Bekijk de actuele wachttijden.
Onze unieke behandelmethode
Ons gepassioneerde, multidisciplinaire team van professionals en ervaringsdeskundigen begeleidt jou op de weg naar blijvend herstel. Wij zijn van mening dat verslaving vaak gepaard gaat met andere problematiek zoals depressie, angst, ADHD of trauma. Daarom bieden we een geïntegreerd programma waarin we niet alleen de verslaving aanpakken maar ook naar de onderliggende oorzaken kijken. Met onze persoonlijke aanpak in een kleinschalige setting helpen wij jou om weer grip op je leven te krijgen.
Aanmeldprocedure
Aanmelden
1
Aanmelden kan online via het contactformulier of telefonisch – 043-2045003. Ons team staat voor je klaar.
Lees meer
Intake
2
Tijdens het intakegesprek brengen we jouw problematiek in kaart en stellen we vast of een behandeling bij Serenity bij jou past.
Lees meer
Behandelplan
3
Met jouw specifieke situatie en behoeftes als uitgangspunt stellen we een behandelplan op maat samen.
Lees meer
Start
4
Krijg weer grip op je leven door zelfdestructieve patronen te doorbreken en afscheid te nemen van je verslaving.
Lees meer