Verslaving

Verslaving is een toestand waarin een persoon fysiek en/of geestelijk afhankelijk is van een substantie of een gewoonte. Verslaving komt in alle lagen van de bevolking voor. Er valt geen eenduidige oorzaak aan te wijzen waarom de ene persoon verslaafd raakt en de ander niet. Vaak liggen er verschillende factoren aan ten grondslag. Denk aan genetische aanleg, opvoeding, omgevingsfactoren of onderliggende psychische problematiek.

Verslaving is een progressieve aandoening met een chronisch beloop. Zonder professionele hulp kan het heel lastig zijn om het patroon van verslaving te doorbreken.

De 11 DSM-V criteria

Ben ik verslaafd?

Of het nu een lekker glas wijn is of het spelen van een potje poker op zijn tijd, iedereen heeft wel een guilty pleasure. Maar wanneer slaat een bepaald gebruik of gedrag nu om in een verslaving?

Om verslaving vast te stellen wordt gebruik gemaakt van de 11 criteria die beschreven staan in de zogenaamde DSM-V. DSM-V staat voor Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders. Het is het diagnostisch en statistisch handboek van psychiatrische aandoeningen. Het wordt door psychologen en psychiaters gebruikt als classificatiesysteem.

Voldoe je aan twee of drie criteria dan heb je een milde stoornis in het gebruik van middelen. Voldoe je aan vier of vijf criteria dan is er sprake van gematigde stoornis en bij zes of meer symptomen is er sprake van een ernstige stoornis. 

Kort gezegd, als je geen controle meer hebt over je gebruik of gedrag en het gebruik of gedrag een negatief effect heeft op je werk, je sociale activiteiten of je gezondheid, dan is het verstandig om hulp te zoeken.

Alcohol en andere drugs

Een middelenverslaving is een verslaving die in stand gehouden wordt door het gebruik van een drug of substantie, die op zichzelf verslavend is doordat het een directe werking in de hersenen heeft. Dit wordt ook wel een psychoactief middel of drug genoemd. Er bestaan drie categorieën psychoactieve middelen, namelijk:

Alcohol

Lees meer

Cannabis

Lees meer

Cocaïne

Lees meer

Heroïne

Lees meer

Medicijnen

Lees meer

Gedragsverslaving

Een gedragsverslaving is een verslaving aan een handeling die voor een persoon van belang is om zich goed te voelen of een kick te krijgen. 

Hulp bij verslaving

Onze unieke behandelmethode

Ons gepassioneerde, multidisciplinaire team van professionals en ervaringsdeskundigen begeleidt jou op de weg naar blijvend herstel. Wij zijn van mening dat verslaving vaak gepaard gaat met andere problematiek zoals depressie, angst, ADHD of trauma. Daarom bieden we een geïntegreerd programma waarin we niet alleen de verslaving aanpakken maar ook naar de onderliggende oorzaken kijken. Met onze persoonlijke aanpak in een kleinschalige setting helpen wij jou om weer grip op je leven te krijgen.

Vermoed je dat je verslaafd bent? Er is hulp!

Een verslaving beheerst je leven. Je bent de controle kwijt over koers die je leven volgt en de keuzes die je maakt. Maar het is absoluut mogelijk om het roer om te gooien en je verslaving te overwinnen!

Accepteren en erkennen dat je verslaafd bent is stap één. Het is de eerste stap op weg naar herstel. Ons team van professionals staat voor je klaar om je te begeleiden op deze weg. Tijdens je behandeling bij Serenity GGZ zul je de volgende kernwaarden herkennen: transparantie, eerlijkheid, betrouwbaarheid, passie en oprechte aandacht voor mensen. Deze zijn belangrijk voor onze instelling maar ook voor jou in je herstelproces. Blijvend herstel, dáár geloven we in en daar werk je naartoe. Jíj doet het, maar je doet het niet alleen!

Sara is cocaïneverslaafd

“Hulp zoeken voor mijn cocaïneverslaving was moeilijk maar het was de beste beslissing die ik ooit heb genomen. Ik ben nu twee jaar clean en ik voel me beter dan ooit.”

Aanmeldprocedure

Aanmelden

1

Aanmelden kan online via het contactformulier of telefonisch – 043-2045003. Ons team staat voor je klaar.Lees meer

Intake

2

Tijdens het intakegesprek brengen we jouw problematiek in kaart en stellen we vast of een behandeling bij Serenity bij jou past.

Lees meer

Behandelplan

3

Met jouw specifieke situatie en behoeftes als uitgangspunt stellen we een behandelplan op maat samen.


Lees meer

Start

4

Krijg weer grip op je leven door zelfdestructieve patronen te doorbreken en afscheid te nemen van je verslaving.


Lees meer

cropped Logo cirkels los lichtblauw

Aanmeldformulier