Waarom groepstherapie werkt

Groepstherapie

Als je de beslissing neemt om hulp te zoeken voor je verslaving zul je merken dat groepstherapie bijna altijd onderdeel uitmaakt van een behandeltraject. Echter vinden veel mensen het idee om hun problemen te bespreken met een groep vreemden niet direct heel aantrekkelijk. Het is natuurlijk heel eng om je kwetsbaar op te stellen binnen een groep en je zit er misschien niet op te wachten om je ziel bloot te leggen voor zo veel mensen. Waarom wordt het dan zo veel gedaan binnen de verslavingszorg? Omdat het keer op keer bewezen is dat groepsgesprekken effectief zijn bij de behandeling van verslaving. In deze blog vertellen we meer over waarom dat is.

Solidariteit & steun

Verslaving is een strijd die gepaard gaat met gevoelens van isolatie en hopeloosheid. Schaamte zorgt er vaak voor dat mensen afstand nemen van hun omgeving en zich daardoor steeds eenzamer gaan voelen. Een van de belangrijkste aspecten van groepstherapie is de mogelijkheid om verbinding te maken met anderen die vergelijkbare ervaringen hebben. Door het delen van verhalen, uitdagingen en overwinningen met mensen die weten waar je het over hebt, kan het gevoel van eenzaamheid doorbroken worden en ervaar je solidariteit en steun. Het gevoel van gemeenschap is een krachtige motivator voor herstel.

Andere perspectieven

In groepstherapie krijg je de kans om te leren van de ervaringen en perspectieven van anderen. Verslaving is een complexe aandoening met verschillende triggers en valkuilen. Het horen van verschillende verhalen kan nieuwe inzichten en perspectieven bieden voor je eigen situatie. Zo ontstaat er een beter begrip van je eigen verslaving en leer je mogelijke herstelstrategieën. Ook kan het zien van anderen die succes hebben behaald in hun herstel, hoop en inspiratie bieden.

Verantwoordelijkheid

Groepstherapie biedt een unieke vorm van ondersteuning in de vorm van peer support. Deelnemers kunnen elkaar aanmoedigen, verantwoordelijk houden en ondersteunen bij het bereiken van hun doelen. Dit kan variëren van het aanmoedigen van dagelijkse soberheid tot het bieden van emotionele steun tijdens moeilijke tijden. Peer support kan een gevoel van verantwoordelijkheid creëren en het herstelproces versterken.

Sociale vaardigheden en empathie

Verslaving kan je sociale vaardigheden en vermogen tot empathie aantasten. Groepstherapie biedt een veilige omgeving om deze vaardigheden te herstellen en te ontwikkelen. Je leert luisteren naar anderen, empathie te tonen, effectief te communiceren en constructieve feedback te geven. Deze vaardigheden zijn niet alleen nuttig in de groepstherapie, maar ook in het dagelijks leven.

Dus..

Hoewel groepstherapie aanvankelijk misschien eng en ongemakkelijk lijkt, ervaren de meeste cliënten het na verloop van tijd als een veilige omgeving waarin je steun kan vinden bij anderen en kan leren van elkaar. Dus, als je worstelt met verslaving, overweeg dan om groepstherapie een kans te geven, want de voordelen kunnen enorm zijn. De 2-daagse en 5-daagse dagbehandelprogramma’s bij Serenity GGZ bestaan uit een combinatie van groepssessies samen met andere cliënten, onder begeleiding van verschillende behandelaren en individuele gesprekken met een behandelaar. Lees hier meer over ons behandelaanbod.

Schematherapie gaat ervan uit dat veel van onze problemen in het hier-en-nu voortkomen uit ervaringen uit het verleden.
Ik zal jou niet vergeten, maar ook nooit meer mijn hand geven!
Door aandacht te hebben voor elkaar én suïcide bespreekbaar te maken, kunnen we suïcide helpen voorkomen.
Veel mensen drinken regelmatig alcohol. Maar wanneer slaat recreatief alcoholgebruik om in verslaving?
Dry January zit er weer op! 7 tips om ook na januari bewuste keuzes te maken.
Rick zit in de zevende week van zijn behandeling en vertelt in zijn eigen woorden over zijn ervaringen tot nu toe.

Over Serenity

Serenity GGZ biedt behandeling aan volwassenen met een verslaving en aanverwante stoornissen zoals depressie, angststoornis en trauma. De behandeling wordt uitgevoerd door ons gepassioneerde multidisciplinaire team en wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

Wij zijn van mening dat een verslaving vaak gepaard gaat met andere problematiek en bieden daarom een geïntegreerd behandelprogramma waarin we niet alleen de verslaving aanpakken. We kijken gedurende de behandeling tevens naar diverse leefgebieden (zoals wonen, werken en financiën) en ondersteunen je graag met het aanpakken hiervan. Herstel kan immers pas plaatsvinden als je afscheid hebt kunnen nemen van zelfdestructieve gewoonten!

Hulp bij verslaving

Onze unieke behandelmethode

Ons gepassioneerde, multidisciplinaire team van professionals en ervaringsdeskundigen begeleidt jou op de weg naar blijvend herstel. Wij zijn van mening dat verslaving vaak gepaard gaat met andere problematiek zoals depressie, angst, ADHD of trauma. Daarom bieden we een geïntegreerd programma waarin we niet alleen de verslaving aanpakken maar ook naar de onderliggende oorzaken kijken. Met onze persoonlijke aanpak in een kleinschalige setting helpen wij jou om weer grip op je leven te krijgen.

Een behandeling bij Serenity is altijd maatwerk waarbij we niet alleen naar de verslaving kijken.

Lees meer

Samen met jou werken we toe naar blijvend herstel. Dàt is onze missie.

Lees meer

Onze cliënten geven de behandeling bij Serenity GGZ een gemiddeld cijfer van 9,1 

Lees meer

De behandeling wordt uitgevoerd door ons gepassioneerde en multidisciplinaire team.

Lees meer

Een behandeling bij Serenity wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering

Lees meer

Bij ons kun je meestal snel terecht voor een intakegesprek. Bekijk de actuele wachttijden.

Lees meer