Rick (22) schrijft over zijn ervaringen

Rick is gokverslaafd

Hallo allemaal,

Ik zit nu in de zevende week van de dagbehandeling bij Serenity GGZ. Dit is mijn eerste behandeltraject en ik wist niet wat ik moest verwachten. Ik dacht eerst voordat ik het traject inging dat ik opgesloten zou zitten, nergens naartoe zou mogen gaan en dat het puur en alleen over het clean blijven zou gaan. Maar dit was niet de realiteit. De realiteit is dat we aan de slag gaan met onze onderliggende problemen. Ik ben bijvoorbeeld een people pleaser en ik heb problemen met mijn biologische vader die ik nooit gekend heb. We leren ook oud (destructief) gedrag te herkennen en leren nieuw gedrag aan. We leren uit onze comfort zone te stappen en om te gaan met onze emoties: dat het er mag zijn.

Doelensessie

Eén van de therapiesessies die we hebben is de doelensessie. Dat klinkt eenvoudig, alsof je doelen voor jezelf hebt die je moet behalen. Dat klopt enigszins ook wel maar er komt meer bij kijken. Je mede-cliënten formuleren voor jou een “onderzoeksdoel” en een “doe-doel”. Het onderzoeksdoel dat ik heb gekregen bijvoorbeeld is onderzoeken waar mijn pijn en verdriet vandaan komt. Mijn doe-doel is meer leren praten in de “ik-vorm”.

Ik vind deze sessie erg fijn. Het maakt je bewust van hoe je omgaat met dingen en helpt je verantwoordelijkheid nemen. Het dwingt je om echt naar je gevoelens te luisteren. Dit kan vaak wel heftig voelen maar het is wel goed. Ik heb geleerd dat het niet erg is als allerlei emoties naar boven komen. Dat is juist fijn en voor mij vaak een hele opluchting!

“We leren uit onze comfort zone te stappen en om te gaan met onze emoties: dat het er mag zijn.”

Jezelf leren kennen

Voor mij is dit nu de 7e week. Ik heb al veel uit de therapie kunnen halen en veel geleerd over mezelf. Ik ben er ook achter gekomen dat gevoelens niet erg zijn, dat het er mag wezen en dat ik zelf er ook mag wezen. Daar ben ik nog wel hard mee aan het werk. Ik heb nog een lange weg te gaan maar ik bewandel deze weg wel met volle moed om uiteindelijk mezelf weer te leren kennen.

Het is heel makkelijk om te zeggen: “Mijn herstel staat op nummer één” maar in de praktijk heb ik soms andermans herstel op nummer één gezet en daardoor mezelf in een gevaarlijke positie/situatie gezet. Dat is langzaam aan het veranderen en mijn herstel staat nu echt op de eerste plek.

Je leert veel over mensen maar ook over jezelf. Je leert ook veel van andermans terugval. Dit is onder andere een leerproces. Hopelijk voorkom ik dat ik zelf terugval.

Schematherapie gaat ervan uit dat veel van onze problemen in het hier-en-nu voortkomen uit ervaringen uit het verleden.
Ik zal jou niet vergeten, maar ook nooit meer mijn hand geven!
Door aandacht te hebben voor elkaar én suïcide bespreekbaar te maken, kunnen we suïcide helpen voorkomen.
Veel mensen drinken regelmatig alcohol. Maar wanneer slaat recreatief alcoholgebruik om in verslaving?
Groepstherapie niks voor jou? Wij leggen uit waarom het zo goed werkt bij de behandeling van verslaving
Dry January zit er weer op! 7 tips om ook na januari bewuste keuzes te maken.

Over Serenity

Serenity GGZ biedt behandeling aan volwassenen met een verslaving en aanverwante stoornissen zoals depressie, angststoornis en trauma. De behandeling wordt uitgevoerd door ons gepassioneerde multidisciplinaire team en wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

Wij zijn van mening dat een verslaving vaak gepaard gaat met andere problematiek en bieden daarom een geïntegreerd behandelprogramma waarin we niet alleen de verslaving aanpakken. We kijken gedurende de behandeling tevens naar diverse leefgebieden (zoals wonen, werken en financiën) en ondersteunen je graag met het aanpakken hiervan. Herstel kan immers pas plaatsvinden als je afscheid hebt kunnen nemen van zelfdestructieve gewoonten!

Hulp bij verslaving

Onze unieke behandelmethode

Ons gepassioneerde, multidisciplinaire team van professionals en ervaringsdeskundigen begeleidt jou op de weg naar blijvend herstel. Wij zijn van mening dat verslaving vaak gepaard gaat met andere problematiek zoals depressie, angst, ADHD of trauma. Daarom bieden we een geïntegreerd programma waarin we niet alleen de verslaving aanpakken maar ook naar de onderliggende oorzaken kijken. Met onze persoonlijke aanpak in een kleinschalige setting helpen wij jou om weer grip op je leven te krijgen.

Een behandeling bij Serenity is altijd maatwerk waarbij we niet alleen naar de verslaving kijken.

Lees meer

Samen met jou werken we toe naar blijvend herstel. Dàt is onze missie.

Lees meer

Onze cliënten geven de behandeling bij Serenity GGZ een gemiddeld cijfer van 9,1 

Lees meer

De behandeling wordt uitgevoerd door ons gepassioneerde en multidisciplinaire team.

Lees meer

Een behandeling bij Serenity wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering

Lees meer

Bij ons kun je meestal snel terecht voor een intakegesprek. Bekijk de actuele wachttijden.

Lees meer