Als je de beslissing neemt om hulp te zoeken voor je verslaving zul je merken dat groepstherapie bijna altijd onderdeel uitmaakt van een behandeltraject. Echter vinden veel mensen het idee om hun problemen te bespreken met een groep vreemden niet direct heel aantrekkelijk. Het is natuurlijk heel eng om je kwetsbaar op te stellen binnen een groep en je zit er misschien niet op te wachten om je ziel bloot te leggen voor zo veel mensen. Waarom wordt het dan zo veel gedaan binnen de verslavingszorg? Omdat het keer op keer bewezen is dat groepsgesprekken effectief zijn bij de behandeling van verslaving. In deze blog vertellen we meer over waarom dat is.
Solidariteit & steun
Verslaving is een strijd die gepaard gaat met gevoelens van isolatie en hopeloosheid. Schaamte zorgt er vaak voor dat mensen afstand nemen van hun omgeving en zich daardoor steeds eenzamer gaan voelen. Een van de belangrijkste aspecten van groepstherapie is de mogelijkheid om verbinding te maken met anderen die vergelijkbare ervaringen hebben. Door het delen van verhalen, uitdagingen en overwinningen met mensen die weten waar je het over hebt, kan het gevoel van eenzaamheid doorbroken worden en ervaar je solidariteit en steun. Het gevoel van gemeenschap is een krachtige motivator voor herstel.
Andere perspectieven
In groepstherapie krijg je de kans om te leren van de ervaringen en perspectieven van anderen. Verslaving is een complexe aandoening met verschillende triggers en valkuilen. Het horen van verschillende verhalen kan nieuwe inzichten en perspectieven bieden voor je eigen situatie. Zo ontstaat er een beter begrip van je eigen verslaving en leer je mogelijke herstelstrategieën. Ook kan het zien van anderen die succes hebben behaald in hun herstel, hoop en inspiratie bieden.
Verantwoordelijkheid
Groepstherapie biedt een unieke vorm van ondersteuning in de vorm van peer support. Deelnemers kunnen elkaar aanmoedigen, verantwoordelijk houden en ondersteunen bij het bereiken van hun doelen. Dit kan variëren van het aanmoedigen van dagelijkse soberheid tot het bieden van emotionele steun tijdens moeilijke tijden. Peer support kan een gevoel van verantwoordelijkheid creëren en het herstelproces versterken.
Sociale vaardigheden en empathie
Verslaving kan je sociale vaardigheden en vermogen tot empathie aantasten. Groepstherapie biedt een veilige omgeving om deze vaardigheden te herstellen en te ontwikkelen. Je leert luisteren naar anderen, empathie te tonen, effectief te communiceren en constructieve feedback te geven. Deze vaardigheden zijn niet alleen nuttig in de groepstherapie, maar ook in het dagelijks leven.
Dus..
Hoewel groepstherapie aanvankelijk misschien eng en ongemakkelijk lijkt, ervaren de meeste cliënten het na verloop van tijd als een veilige omgeving waarin je steun kan vinden bij anderen en kan leren van elkaar. Dus, als je worstelt met verslaving, overweeg dan om groepstherapie een kans te geven, want de voordelen kunnen enorm zijn. De 2-daagse en 5-daagse dagbehandelprogramma’s bij Serenity GGZ bestaan uit een combinatie van groepssessies samen met andere cliënten, onder begeleiding van verschillende behandelaren en individuele gesprekken met een behandelaar. Lees hier meer over ons behandelaanbod.