Regelmatig alcohol drinken wordt in onze maatschappij vaak als normaal beschouwd. Lekker terrassen met je vrienden, een drankje na een lange werkdag om af te schakelen. We drinken als we iets willen vieren, verdrietig zijn of gestrest zijn. Het is iets waar niemand van opkijkt. Een alcoholverslaving kan daarom gemakkelijk onopgemerkt blijven. Het is zelfs mogelijk dat je alcoholverslaafd bent zonder dit zelf te beseffen. Maar wanneer is te veel nou écht te veel en slaat recreatief alcoholgebruik om in een verslaving?
Je drinkt eigenlijk al te veel als je meer dan 1 á 2 glazen alcohol per dag drinkt en minder dan 2 dagen in de week geen alcohol drinkt, maar als je dit doet ben je nog niet meteen alcoholist. Of je verslaafd bent heeft voor een groot deel te maken met de redenen waarom je drinkt en de rol die alcohol speelt in je leven. Als je langere tijd te veel drinkt, de controle over het drinken kwijtraakt en je alcoholgebruik je leven begint te beheersen kan er sprake zijn van een drankprobleem of alcoholisme.
Kenmerken van verslaving
Herken je jezelf in een of meer van de volgende punten? Dan is je alcoholgebruik mogelijk problematisch en is het verstandig om hulp te zoeken:
- Je drinkt vaak meer dan je van tevoren van plan was.
- Je drinkt vaak alleen of stiekem.
- Je komt afspraken niet na vanwege alcoholgebruik of het herstellen daarvan.
- Je hebt steeds meer alcohol nodig om het effect te voelen.
- Je hebt problemen op je werk of binnen je relatie en/of vriendschappen.
- Je hebt een sterk verlangen naar alcohol.
- Eerdere pogingen om te minderen of te stoppen met drinken zijn mislukt.
Alcoholverslaving kan iedereen overkomen
Ongeveer 10% van de bevolking is een probleemdrinker in meerdere of mindere mate. Het kan iedereen overkomen. Het is een misvatting om te denken dat alleen bepaalde groepen mensen vatbaar zijn voor verslaving. De realiteit is dat alcoholverslaving geleidelijk kan ontstaan bij mensen die voorheen matig dronken. Dit kan gebeuren als gevolg van verschillende factoren, zoals genetische aanleg, sociale druk, stress, trauma of het gebruik van alcohol als middel om met emotionele pijn om te gaan. De overgang van recreatief drinken naar een verslaving is vaak subtiel en verraderlijk. Niemand is immuun voor de mogelijke gevaren van overmatig alcoholgebruik.
Schaamte en schuldgevoel bij verslaving
Een factor die vaak bijdraagt aan het voortduren van alcoholverslaving is de aanwezigheid van schaamte en schuldgevoel. Verslaafden kunnen zich gevangen voelen in een vicieuze cirkel waarin hun zelfrespect wordt aangetast door hun afhankelijkheid van alcohol. Schaamte kan ontstaan uit het gevoel de controle te verliezen over hun drinkgewoonten, terwijl schuldgevoelens worden gevoed door de schade die hun verslaving aanricht aan henzelf en anderen. Deze negatieve emoties kunnen een destructieve spiraal in stand houden, waarbij het verlangen naar verlichting van emotionele pijn wordt gekoppeld aan het drinken van alcohol, wat op zijn beurt weer leidt tot meer schaamte en schuldgevoel. Het doorbreken van deze cyclus is echter mogelijk, en dit begint met het erkennen van het probleem en het zoeken naar professionele hulp.
Hulp zoeken is een teken van kracht
Het is essentieel om te beseffen dat het vragen om hulp geen teken van zwakte is, maar juist een teken van moed en kracht. Het is belangrijk om de schaamte en schuldgevoelens los te laten en in plaats daarvan te focussen op herstel en positieve verandering. Het pad naar herstel kan uitdagend zijn, maar je staat er niet alleen voor. Serenity GGZ is er in gespecialiseerd om mensen met een alcoholprobleem te helpen abstinentie te bereiken en de controle over hun leven weer terug te krijgen. Ons team van professionals staat voor je klaar om je helpen. We zetten onze expertise in om samen met jou een behandelprogramma op te stellen dat is afgestemd op jou specifieke problematiek.
Onthoud dat er altijd hoop is en dat verandering mogelijk is!
Als jij, of iemand die je kent, worstelt met alcoholverslaving, moedigen we je aan om de eerste stap te zetten en hulp te zoeken. Door dit te doen, neem je een krachtige eerste stap richting herstel en een gezonder en meer vervuld leven, vrij van de last van verslaving. Neem vrijblijvend contact op voor advies en meer informatie.